Friday 12 August 2011

Vrijheid voor allen?

In de universele verklaring van de rechten van de mens staat te lezen:

“Een ieder heeft recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst; dit recht omvat tevens de vrijheid om van godsdienst of overtuiging te veranderen, evenals de vrijheid hetzij alleen, hetzij met anderen, zowel in het openbaar als in zijn particuliere leven, zijn godsdienst of overtuiging te belijden door het onderwijzen ervan, door de praktische toepassing, door eredienst en het houden van de geboden en voorschriften.”
“Een ieder heeft het recht op vrijheid van mening en meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid zonder inmenging een mening te koesteren en door alle middelen en ongeacht grenzen, inlichtingen en denkbeelden op te sporen, te ontvangen en door te geven.” ( Artikel 18 en 19)

Toch is deze vrijheid blijkbaar niet iedereen gegund. Mijn voorgaande blogartikel heeft heel wat stof doen opwaaien. Ik heb het recht niet kritiek te uiten schreef een gepensioneerde geestelijke uit Gent mij.

Ook vanuit andere hoek bleef de reaktie niet uit. Het is verbazingwekkend hoe mensen die beweren '' open en tollerant'' te zijn héél kleingeestig en intollerant worden van zodra iemand ook maar de minste kritiek durft te uiten. Er wordt gedreigd met rechtzaken of erger. Want blijkbaar zijn de rechten van vrijheid van godsdienst, overtuiging en meningsuiting alleen voor degenen die het met hen eens zijn.

Tot nader order zijn deze rechten er echter voor iedereen. Ook voor hen die vinden dat een bisschopsstaf en een heksenbezem niet samengaan.



No comments: