Monday 22 August 2011

Maria Koningin

In de Rooms Katholieke Kerk viert men vandaag het feest van Maria Koningin. Dit feest is van zeer recente oorsprong. Het werd in 1954 pas ingesteld door Paus Pius XII bij gelegenheid van het Mariajaar dat de 100e verjaardag van de afkondiging van het dogma van de onbevlekte ontvangenis herdacht. Dit dogma tussen haakjes was een van de hoofdredenen van de afscheiding van de Oud Katholieken van Rome.


Oorspronkelijk werd het gevierd op 31 mei maar werd tijdens de liturgische hervorming van Vaticanum II verplaatst naar 22 augustus, de octaafdag van de Tenhemelopneming van Maria. Dit octaaf werd samen met de vigilie van het feest reeds in 1956 afgeschaft. Een beetje ironisch daar amper 6 jaar eerder dezelfde Pius XII de ten hemel opneming van Maria tot dogma had verklaard en een geheel nieuw misformulier voor dit hoogfeest had ingevoerd.

Bij onze Orthodoxe broeders en zuster wordt het oudste en grootste Mariafeest dat bij hen de titel ' het Ontslapen van de Moeder Gods' draagt nog steeds met passende luister gevierd. Het wordt voorafgegaan door een twee weken durende vasten; de vasten van de Theotokos. Een voorfeest ( vigilie) en de eigenlijke viering strekt zich over 8 dagen uit (octaaf)zoals bij alle grote feesten.

Ook in de Oud Rooms Katholieke Kerk hebben wij de vigilie en het octaaf van dit feest in ere hersteld en geven wij de voorkeur aan de misteksten van voor 1950.



Assumpta est Maria in caelum, gaudent angeli, laudantes benedicunt Dominum !
 

No comments: